Het Urban Walk seizoen is afgetrapt! Op zondag 3 maart stonden er ruim 2000 wandelaars aan de start bij de Koepel. Wandelaars konden kiezen tussen een route van 12 of 18 km waarbij zij langs en door bijzondere highlights en unieke locaties in de stad wandelden.
Om 08.30 uur opende het evenemententerrein en konden wandelaars hun wandelkaart ophalen in de Koepel. Deze voormalige gevangenis is nu een omgetoverd tot werkplekken voor verschillende bedrijven, een bioscoop en nog veel meer!
Een cheque overhandiging aan het Nationaal MS Fonds, het goede doel van de Urban Walk Series in 2024, maakte bekend dat er maar liefst €7.889,- was opgehaald voor onderzoek naar de ziekte MS. Hierna werd om 09.00 uur het eerste startschot gegeven voor de Urban Walk Haarlem.
Al snel kwamen de wandelaars aan bij de eerste locatie: Doopsgezind Haarlem. Hier ontvingen zij direct de eerste, maar welverdiende, stempel. De wandelaars liepen via het Frederikspark richting de volgende locatie én stempelpost, Boem Haarlem. Vlak na deze locatie kwamen zij aan bij het Tombola koffiepunt waar zij konden genieten van een gratis kop koffie of thee.
Na een korte stop voor veel wandelaars liepen zij door richting Michel Patisserie voor een echt Haarlemse snack, een Haarlemmer Halletje. Dit koekje ging ooit bijna verloren toen in 1991 de laatste bakker met het originele recept zijn deuren sloot. Gelukkig wist ”Michel” na een lange speurtocht toch de hand op het recept te leggen, waardoor de wandelaars vandaag toch van het traditionele en historische koekje konden genieten.
Na Michel Patisserie konden wandelaars de kunst van Frans Hals bewonderen in het Frans Hals Museum aan het Groot Heiligland. Vervolgens wandelden deelnemers richting het centrum van Haarlem waarna zij aankwamen op de Grote Markt. Hier bezochten zij locatie HAL van het Frans Hals Museum voordat de deelnemers van de korte route en de lange route zich splitsten in de Kruisstraat.
Deelnemers aan de lange route bezochten het oude NS-gebouw van Seinwezen voordat zij via De Bolwerken en de Schotersingel weer terug wandelden richting het centrum om de volgende locatie te bezoeken. Alle deelnemers kwamen weer samen in de Korte Wijngaardstraat waar ze allen hun weg vervolgden richting de Bakenesserkerk. Deze prachtige kerk uit de vijftiende eeuw was zeker een bezoek waard tijdens de wandeling.
Na 11,5 km voor deelnemers aan de korte route en 17,5 km voor deelnemers aan de lange route bezochten ze de laatste locatie van de dag. Molen de Adriaan is al jaren een icoon in Haarlem en mocht dus zeker niet ontbreken op de route. Een kopje koffie werd gedronken voordat deelnemers richting de Koepel liepen om daar hun welverdiende wandelpin te bemachtigen!
Kortom, de uitverkochte editie van de Urban Walk Haarlem nam wandelaars mee op ontdekkingstocht door deze prachtige stad. De unieke locaties op de route, de animatie maar vooral ook de gezelligheid onderling maakte het tot een bijzondere dag!
Urban Walk Series
De Urban Walk Haarlem is onderdeel van de Urban Walk Series. Een reeks van wandelevenementen in Haarlem, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Breda en Utrecht. Door de combinatie van sportiviteit, cultuur, architectuur en landschap kunnen wandelaars onbezorgd genieten van al het moois wat deze steden te bieden hebben. Na deze geslaagde editie van de Urban Walk Haarlem staat de Urban Walk Den Haag op donderdag 9 mei als eerstvolgende walk op de agenda. Kijk op www.wearewalking.nl voor een volledig overzicht van alle komende Urban Walks in 2024.